Aardbeienpluk Roosdaal later door koude voorjaar

din 14 apr 2015
Nu is het wel warm en zonnig weer, maar het voorjaar was overwegend koud en somber. En dat heeft zo z'n gevolgen voor de aardbeienteelt. Die heeft flink wat vertraging opgelopen. Normaal vindt de pluk eind april plaats, nu zal dat pas half mei kunnen gebeuren. Het lange wachten heeft wel één voordeel: de smaak zal nog beter zijn. 
 

De aardbeienpluk op het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit in Pamel zal dit jaar later van start gaan. En dat komt door het sombere voorjaar, weet Yves Hendrickx. 'Een aardbeienplant heeft om te groeien zonlicht nodig, zodanig dat de fotosynthese kan werken in de plant. Maar de plant heeft ook haar temperatuur nodig, die ook tot in de bodem die wortel moet activeren. Dat hebben we dit voorjaar gemist waardoor we nu 14 dagen à drie weken later aan de oogst zullen beginnen.'
 
We zullen dit jaar dus iets langer moeten wachten op aarbeien van eigen bodem, maar dat wachten wordt beloond. Volgens Hendrickx zullen de aardbeien nog lekkerder zijn, precies omdat ze langer de tijd krijgen om te rijpen. 'We gaan heel waarschijnlijk dikkere vruchten krijgen, een hogere productie krijgen en de smaak en kleur zullen superieur zijn ten opzichte van een heel vroeg jaar.