provincie_nieuw_logo2.jpg

ACOD beraadt zich over acties tegen jobverlies bij provincies

maa 20 jul 2015

De vakbonden vrezen voor jobverlies bij de afslanking van de provincies. De socialistische overheidsvakbond ACOD beraadt zich over acties. 

De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor het ontwerpdecreet over de afslanking van de provincies. Daardoor verliezen de provincies alle bevoegdheden op het vlak van sport, welzijn, jeugd en cultuur en daalt het aantal provincieraadsleden in Vlaams-Brabant van 72 nu naar 35 na de verkiezingen van 2018. (Lees ook: ‘Afslanking provincies goedgekeurd’)

Volgens een berekening van de socialistische overheidsvakbond ACOD zullen door de afslanking 3000 van de 6000 betrekkingen bij de provinciebesturen op de helling komen te staan. De financiële situatie van steden en gemeenten en de besparingen bij de Vlaamse overheid laten immers niet toe dat de provinciale activiteiten en het personeel zomaar overgeheveld kunnen worden. Het ACOD betreurt ook het feit dat de Vlaamse overheid dit besluit heeft genomen zonder inspraak van de vakbonden.   De socialistische overheidsvakbond ACOD zal deze week de achterban raadplegen en zich beraden over acties, indien mogelijk in een gemeenschappelijk vakbondsfront.