ba4.png

Actie Noordrand ondersteunt moties vliegtuiglawaai van Noordrandgemeenten

vrij 31 jul 2015

Actie Noordrand ondersteunt de motie met betrekking tot het vliegtuiglawaai die de gemeenteraden van Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise en Wemmel recent goedkeurden. In de motie wordt geëist dat minister van Mobiliteit Galant enkele 'concentratiemaatregelen' die haar voorganger Wathelet doorvoerde, terug ongedaan maakt. 

In de goedgekeurde moties wordt vooreerst geëist dat voor eind oktober 2015 de vliegroutes op de bocht naar rechts vanaf startbaan 25R (die uitmondt ter hoogte van Diegem) opnieuw systematisch gespreid wordt over de historisch overvlogen zone van het Koninklijk Paleis in Laken tot het kanaal Vilvoorde-Willebroek. Dit is nodig om de concentratie van vliegroutes die Wathelet doorvoerde, ongedaan te maken en kruisende routes te vermijden. Tegen die tijd moet ook de zogenaamde ZULU-route afgeschaft worden. Deze route voert vliegtuigen met bestemming zuidoosten of oosten die vanop 25R opstijgen eerst rond Brussel om dan pas hun bestemming te kiezen.

Actie Noordrand feliciteert de vijf gemeenteraden 'met hun eenstemmige en vastberaden houding in dit dossier en moedigt hen aan deze verder vol te houden'. Zelf rekent de actiegroep erop 'dat de federale regering conform de eerder afgesloten luchthavenakkoorden en het eigen regeerakkoord het plan-Wathelet zo snel mogelijk volledig afvoert en op die manier haar verantwoordelijkheid neemt naar alle omwonenden van de luchthaven'.