Actieplan moet jongerengeweld halt toeroepen

woe 29 jan 2020

Tijdens een spoedoverleg tussen de burgemeester Conny Moons (LWD) van Londerzeel, de politiediensten en het parket Halle-Vilvoorde is afgelopen maandag een integraal actieplan opgesteld. Dat plan moet de toenemende overlast door probleemjongeren in de gemeente aanpakken. Het bestaat onder meer uit verscherpte controles, discrete observaties en een nauwere samenwerking tussen verschillende actoren op het terrein.

Aanleiding van het actieplan is de grootschalige vechtpartij vorige week vrijdag in de omgeving van Colruyt en de bibliotheek. Een eerste maatregel is verscherpte controle. "Er werd besloten om de aanwezigheid van politie op risicogevoelige plaatsen op te drijven, dit zowel door middel van zichtbare controles als door discrete observaties. Ook zullen extra camera’s worden ingezet", zegt burgemeester Conny Moons.

Tegen nieuwe vormen van overlast zal onmiddellijk opgetreden worden. Hierbij wordt onder meer gedacht aan GAS-boetes. Het parket van Halle-Vilvoorde zal dan weer inzetten op de identificatie van de jongeren die bij het gevecht betrokken waren, hun thuissituatie onder de loep nemen en de mogelijkheden van het jeugddelinquentierecht onderzoeken om de jongeren te bestraffen. Londerzeel wil het probleem ook dieper bij de wortels aanpakken. 

"We starten met een proactieve samenwerking tussen scholen, deskundigen, ouders, handelszaken, ordehandhavers en vertegenwoordigers van jongeren. Een taskforce zal de resultaten van de afgesproken acties opvolgen", aldus burgemeester Moons, die nogmaals pleit om het heft niet in eigen handen te nemen. "Doe het niet! Dit zal alleen maar tot verdere escalaties leiden en kan zware juridische gevolgen hebben als men de wet overtreedt."