provincie_nieuw_logo3.jpg

Afslanking provincies goedgekeurd

8 jaar geleden

De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor het ontwerpdecreet over de afslanking van de provincies. Daardoor daalt het aantal provincieraadsleden in Vlaams-Brabant van 72 nu naar 35 na de verkiezingen van 2018. Het aantal gedeputeerden daalt van 6 naar 4. 

Zoals voorzien in het regeerakkoord verliezen de provincies vanaf 2017 alle bevoegdheden op het vlak van sport, welzijn, jeugd en cultuur, zeg maar alle persoonsgebonden bevoegdheden. Ook het aantal provincieraadsleden wordt na de verkiezingen gehalveerd, van 351 nu naar 175. In Vlaams-Brabant zullen er na de verkiezingen van 2018 in het halfrond nog 35 provincieraadsleden zetelen, vandaag zijn er dat 72. Tegen 2018 moeten de provincies ook uit alle intergemeentelijke samenwerkingsverbanden treden. Het ontwerpdecreet dat minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) hiervoor heeft uitgewerkt, werd deze week goedgekeurd door de ministerraad.

Homans gaat nu gesprekken opstarten over de overname van de betrokken diensten, zoals de provinciedomeinen of sportcentra. Het is de bedoeling dat die diensten samen met het personeel worden overgeheveld naar de gemeenten of het Vlaamse niveau.

De Vlaamse Vereniging voor Provincies heeft zich altijd verzet tegen de afslanking. Ook de vakbonden zijn er niet gerust in. Volgens een berekening van het ACV  zullen er in het provinciehuis in Leuven 150 van de 800 banen sneuvelen.