zonnewagen_agoria.jpg

Agoria Solar Team klaar voor slopende wedstrijd doorheen Marokkaanse Sahara

zon 24 okt 2021

Het Agoria Solar Team maakt zich op voor de start van de Solar Challenge Morocco. Tijdens de wedstrijd zal de zonnewagen op vijf dagen tijd 2.500 kilometer door de Marokkaanse Sahara afleggen. Spannende momenten dus ook voor Pieter Janssens uit Zaventem en Ruben Van Acker uit Lennik, de regiogenoten in het team.

Het Agoria Solar Team verblijft intussen al ruim een maand in Marokko om zich voor te bereiden op de wedstrijd. Daarbij moeten 6.000 hoogtemeters overwonnen worden. “De testen op Marokkaanse bodem zijn er vooral om de piloten te laten wennen aan het Marokkaanse verkeer en klimaat”, zegt Birgitt Peeters, één van de piloten van zonnewagen BluePoint Atlas. “Het is geen gewone race. De steile bergen, slechte wegen en warme omstandigheden maken er een echte uitdaging van die onze zonnewagen stevig op de proef zal stellen.”

De zonnewagen rijdt tijdens de race ook op de openbare weg, tussen het hectische Marokkaanse verkeer. “Daarom werd de wagen al uitvoerig getest in de Leuvense binnenstad, maar ook op het circuit van Spa-Francochamps en de luchtmachtbasis van Beauvechain”, zegt Remi De Coster van het Agoria Solar Team. “De BluePoint Atlas heeft al zo’n 7.300 kilometer op de teller, drie keer de afstand die nu moet afgelegd worden.”

Met een tijd van 2 minuten en 25 seconden start het team vanop de derde plaats aan de wedstrijd. De lat ligt alleszins hoog. Met de vorige zonnewagen, de BluePoint uit 2019, werd het team zowel Europees- als wereldkampioen."Na duizenden kilometers testen heb ik echt vertrouwen in onze zonnewagen. We gaan als team tot het uiterste om de eerste plaats te bemachtigen”, aldus pilote Birgitt Peeters.