Akkoord over uitbreiding Grimbergse scholen

maa 20 jul 2015

In Grimbergen hebben de gemeente en de verschillende onderwijsnetten een akkoord bereikt over hoe ze de 1,5 miljoen euro voor de capaciteitsuitbreiding gaan besteden Deelgemeente Strombeek-Bever krijgt de grootste hap omdat de situatie daar erg problematisch is. 

Begin juli maakte Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs, bekend dat ze in totaal 36 miljoen geeft aan scholen voor capaciteitsuitbreiding. Grimbergen krijgt daarvan 1,5 miljoen euro. "Daarmee kunnen al heel wat projecten gerealiseerd worden, maar het blijft onvoldoende om een structurele oplossing voor het plaatsgebrek uit te werken", aldus burgemeester Mertens. Grimbergen had daarom 6 miljoen euro gevraagd maar moet zich dus voorlopig tevreden stellen met kwart van dat bedrag.

Met de verschillende onderwijsnetten werd nu afgesproken hoe de middelen verdeeld zullen worden. Deelgemeente Strombeek-Bever krijgt prioriteit omdat daar de capaciteitsdruk het hoogst  is. De grootste hap uit de som (1.025.000 euro) gaat naar de Sint-Jozefschool voor de bouw van nieuwe klaslokalen. De gemeentelijke basisschool 't Villegastje krijgt 300.000 euro, de vrije basisschool De Ankering (Verbrande Brug) krijgt 140.000 euro en de Sint-Jozefschool ontvangt 35.000 euro. Daarnaast krijgen  zowel 't Villegastje (85.400 euro) als de Sint-Jozefschool (130.471 euro en 52.188 euro) geld voor huurdossiers.

Afgelopen schooljaar moesten de Grimbergse scholen in totaal 225 kandidaat-leerlingen weigeren. Met deze middelen kunnen 330 extra plaatsen gecreëerd worden in alle Grimbergse scholen.