asbest.jpg

Asbestslachtoffers KODB verloren 20 jaar van hun leven

zat 12 dec 2015

Asbestslachtoffers leven 20 jaar minder dan de gemiddelde levensverwachting. Dat blijkt uit een studie van demografen verbonden aan de Universiteit van Louvain-la-Neuve. 237 slachtoffers werden daarbij onderzocht, onder wie 137 overleden werknemers van de Eternit-fabriek in Kapelle-op-den-Bos.

ABEVA, de Vereniging van Asbestslachtoffers, vraagt naar aanleiding van de studie een uitbreiding van de door het Asbestfonds erkende ziekten, meer wetenschappelijk onderzoek naar ziekten als mesothelioom, vervroegd pensioen voor werknemers die langdurig aan asbest zijn blootgesteld en betere informatie in ziekenhuizen en bij artsen.

"Al betreft het hier alleen werknemers, men moet toch wel aannemen dat de resultaten voor andere categorieën slachtoffers niet veel anders zullen uitkomen", stelt ABEVA in een persbericht. De vereniging heeft het daarbij onder meer over familieleden van de werknemers, doe-het-zelvers of milieuslachtoffers zoals buurtbewoners van asbestfabrieken.  Volgens ABEVA moeten de slachtoffers een echte en complete schadevergoeding krijgen. De vereniging dringt er ook op aan dat nu maatregelen worden getroffen om dergelijke drama’s in de toekomst te vermijden.

Volgens de studie zal asbest ook de komende decennia nog slachtoffers maken. Zo werkt de Eternitfabriek in Kapelle-op-den-Bos pas sinds eind jaren '90 asbestvrij. "Er zullen zeker nog mensen die de ziekte ontwikkelen en eraan zullen sterven. Daarom is het belangrijk de studie uit te breiden naar de mensen die niet rechtstreeks in contact kwamen met asbest, zoals buurtbewoners en familiieleden die rondom de fabrieken wonen. En er moet meer wetenschappelijk onderzoek komen naar welke kankers nu aan asbest gelinkt zijn", zegt demograaf André Lambert. De vereniging van asbestslachtoffers wil dat naast de ziekten mesothelioom en asbestose ook long-, keel- en eierstokkanker erkend worden als asbestziekte. Verder wil de organisatie dat het Asbestfonds grotere schadevergoedingen uitkeerd aan nabestaanden en asbest weren uit het dagelijks leven. "Er zijn nog zoveel scholen, musea en ministeries die nog vol met asbest zitten. We moeten gewoon meer investeren om te saneren", vindt Eric Jonckheere van ABEVA.