kind.png

Asse mag scholen niet vroeger sluiten

din 16 sep 2014

Het gemeentebestuur van Asse moet het nieuwe schoolreglement  vernietigen. Dat heeft een commissie van het ministerie van Onderwijs beslist. Om te besparen besliste de gemeente Asse onder meer om een schooldag een half uur vroeger te laten eindigen. Tot groot ongenoegen van ouders, leerlingen en leerkrachten.

Met het nieuwe schoolreglement voor de zes gemeentescholen wil de gemeente Asse jaarlijks zo'n 300 000 euro besparen. Dat reglement houdt in dat de scholen op dit moment een half uur vroeger sluiten. Ook is de voor- en naschoolse opvang duurder geworden, net als de zwemlessen. De ouders protesteren omdat het reglement gewijzigd is zonder overleg.  Nochtans verplicht het participatiedecreet zo’n overleg, zegt Peter Junius van de Verenigde Ouderraad Asse.  Edwin Fabri, schepen van onderwijs en financiën Asse, geeft toe dat er om praktische redenen geen schoolraad heeft plaatsgevonden.   

Maar dat kan niet, zegt nu ook het ministerie van onderwijs. Het gemeentebestuur van Asse moet het schoolreglement dus vernietigen. Doet de gemeente dat niet, dan kan ze tot tien procent van de werkingstoelage voor haar basisscholen verliezen.

Volgens schepen Fabri heeft Asse nu twee opties :  in beroep gaan of het overleg alsnog opstarten en een voorstel uitwerken dat voor iedereen aanvaardbaar is.  Maar hij benadrukt meteen dat elk voorstel ook een besparing moet opleveren van ongeveer 300 000 euro.