Bagagechaos door plotse staking Aviapartner

don 25 okt 2018

Sinds vanmiddag is op Brussels Airport in Zaventem een spontane staking aan de gang bij bagageafhandelaar Aviapartner. De werknemers klagen andermaal over onderbezetting en hoge werkdruk. Tientallen vluchten zijn vandaag al moeten vertrekken zonder bagage.

De onvrede bij Aviapartner is een oud zeer: begin 2019 nog waren er stakingsacties om dezelfde reden. De beloftes die de directie van het bedrijf toen deed, zouden niet of onvoldoende zijn ingelost. Vanmiddag barstte de bom dan opnieuw. Voor de luchthaven en talloze passagiers een kwalijke timing: Brussels Airport verwacht immers een stormloop bij het begin van de herfstvakantie. 

Vast staat dat intussen al tientallen vluchten vertrokken zijn zonder bagage. Volgens VRT gaat het onder meer om vluchten van Aer Lingus, BMI, Etihad, Easyjet, British Airways en Ryanair. De vluchten van Brussels Airlines zijn niet betrokken omdat zij werken met Swissport, de andere bagageafhandelaar die actief is op Zaventem, en bij dat bedrijf wordt vooralsnog gewoon gewerkt. Ook van toestellen die in Zaventem landen, worden de koffers niet uitgeladen. De luchthavenuitbater engageert zich om de bagage zo snel het kan na te sturen.