wegverzakking.png

Beersel schiet geld voor om Steenweg op Halle te herstellen

vrij 27 maa 2015

De gemeente Beersel wil geld voorschieten om de Steenweg naar Halle te herstellen. Schepen van Openbare Werken Hilde Ecker voorziet daarvoor een budget van 1 miljoen euro. Het schepencollege moet wel nog zijn goedkeuring geven.

 

Gevaarlijke wegverzakking

De Steenweg op Halle is al sinds begin februari afgesloten vanwege een ernstige wegverzakking ter hoogte van garage Lebeau. Hoe lang de belangrijke verkeersas nog afgesloten blijft, is onduidelijk. Volgens een onderzoek van het Agentschap Wegen en Verkeer is het in ieder geval te gevaarlijk om de weg zonder meer weer open te stellen. De koker die de verzakking heeft veroorzaakt, fungeerde immers als riolering. Onder het voetpad is de grond rond de rioolbuis weggespoeld. Als dit ook gebeurd is onder de rijweg, is het risico op wegverzakkingen ook daar zeer groot.

Prefinanciering zonder schuldbekenning

Omdat niemand weet wie moet opdraaien voor de kosten, gebeurt er ondertussen helemaal niets. Zelfstandigenorganisatie Unizo drong de voorbije weken bij de gemeente aan op actie, want voor de handelaars in de buurt is de situatie stilaan onhoudbaar. En Unizo krijgt nu gehoor. Schepen van Openbare Werken Hilde Ecker is bereid om de nodige werkzaamheden te prefinancieren, zonder daarom te erkennen dat de gemeente verantwoordelijk is voor de wegverzakking.

Eén miljoen euro

Ecker heeft een budget van 1 miljoen euro ‘gevonden, maar moet komende woensdag wel nog de goedkeuring krijgen van het voltallige schepencollege. Als het schepencollege zijn fiat geeft, zal er eerst een geotechnisch onderzoek worden uitgevoerd om dan vervolgens de technische uitvoering te onderzoeken. De schepen schat dat de werkzaamheden nog minstens enkele maanden zullen duren.