teirlinck.copy_.01.jpg

Beersel verliest half miljoen euro door bescherming Teirlinckhuis

din 23 jun 2015

De gemeente Beersel houdt een financiële kater over aan de verkoop van het Herman Teirlinckhuis. De Vlaamse overheid beschermde onlangs niet alleen het huis van de bekende schrijver, maar ook de twee aanpalende bouwgronden. Die gronden verliezen daardoor hun waarde en dat betekent voor de gemeente een verlies van zowat een half miljoen euro. 

395.000 euro. Dat is het luttele bedrag dat de gemeente Beersel vraagt voor het huis van schrijver Herman Teirlinck en de twee gronden ernaast. De Vlaamse overheid beschermde onlangs niet alleen het Teirlinckhuis zelf, maar ook de aanpalende gronden. En net dat breekt de gemeente erg zuur op.

“Die twee gronden zijn eigenlijk bouwgronden. Wij konden die als gemeente ontwikkelen want die grenzen ook aan een straat. Nu zijn die gronden samen met het Teirlinckhuis geklasseerd . Wij begrijpen niet dat men 'gras' kan klasseren”, verduidelijkt schepen van Erfgoed Deknopper. De gemeente ziet daardoor naar eigen zeggen ongeveer een half miljoen euro aan haar neus voorbijgaan.

Een dure en lange juridische strijd tegen de bescherming van de bouwgronden ziet de gemeente niet zitten. Het gemeentebestuur gaat dus gewoon door met de verkoop maar wil wel dat de nieuwe eigenaar het domein regelmatig open stelt voor het grote publiek. Kandidaat-kopers kunnen zich nog tot half november melden bij de gemeente Beersel.