Begraafplaats wordt heringericht: meer dan 300 graven verdwijnen

din 6 nov 2018

In Oetingen verdwijnen meer dan 300 graven omdat de begraafplaats heringericht en gesaneerd wordt. De nabestaanden zijn al geruime tijd op de hoogte van de ontgravingen.

De ontgravingen zijn nodig omdat de begraafplaats in het centrum van de Gooikse deelgemeente ligt en daardoor niet kan uitbreiden. Na de herinrichting zal de begraafplaats makkelijker te onderhouden zijn. In het voorrjaar van volgend jaar starten de ontgravingen. Tijdens de werken zal de begraafplaats in Oetingen volledig afgesloten zijn.

In totaal gaat het om 313 graven van mensen die tussen 1950 en 1976 begraven zijn. Hun stoffelijke resten krijgen straks een plek in een gemeenschappelijk graf. Aan dat graf komt ook een gedenkplaat met daarop de naam van alle ontgraven overledenen. 

De gemeente Gooik startte de procedure eind 2017 al op. De wet zegt namelijk dat zo’n bekendmaking van ontgraving minstens een jaar moet duren. Alle nabestaanden hebben ook een brief gekregen. Het afgelopen jaar konden de nabestaanden ook grafverplaatsingen aanvragen. Het is niet bekend hoeveel nabestaanden zo’n aanvraag hebben ingediend.