jacob_jonathan.jpg

Beklaagden in de zaak Jonathan Jacob behouden hun straf

don 25 feb 2016

De beklaagden in de zaak Jonathan Jacob zijn ook in verzet veroordeeld door de correctionele rechtbank. Zeven agenten van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT), de vroegere directeur en de psychiater van de Broeders Alexianen behouden dus hun straf uit het eerste proces.

Jonathan Jacob uit Affligem overleed ruim vijf jaar geleden in een politiecel in Mortsel. Hij was daar beland omdat hij onder invloed was van amfetamines en zich agressief gedroeg. In de cel kreeg de jongeman een psychose.  De politie wilde hem laten opnemen in het psychiatrisch ziekenhuis in Boechout, maar de directeur en de psychiater weigerden dat. Daarom werd het Bijzondere Bijstandsteam van de politie, de zogenaamde 'botinnekes' erbij gehaald. Zij moesten Jonathan Jacob in bedwang houden, maar gingen zo gewelddadig te werk dat de man in de cel stierf.

Eind juni vorig oordeelde de correctionele rechter in Antwerpen dat zowel de directeur en de psychiater van de Broeders Alexianen als zeven leden van het Bijzondere Bijstandsteam schuldig waren aan de dood van Jonathan Jacob. Ze kregen celstraffen met uitstel voor onopzettelijke doding. Een achtste BBT’er en een politiecommissaris werden vrijgesproken. Maar bij de uitspraak was geen enkele beklaagde aanwezig. Daarom werd het proces overgedaan voor de correctionele rechtbank.

Maar de Antwerpse rechtbank heeft het verstekvonnis nu bevestigd. Dat betekent dat de BBT’ers vier maanden celstraf krijgen met uitstel voor opzettelijke slagen en verwondingen met ongewild de dood tot gevolg. De vroegere directeur en de psychiater van Broeders Alexianen zijn veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor schuldig verzuim.