nachtvluchten.jpg

Belangenconflict over nachtvluchten in de maak

vrij 10 jul 2015
De Brusselse regering heeft een ultimatum gesteld aan federaal minister voor Mobiliteit Galant. Als ze het aantal nachvluchten op de zogenaamde kanaalroute boven Brussel niet binnen de week terugschroeft, roept de Brusselse regering een belangenconflict in.
 

Galant heeft Vlaanderen ontlast ten nadele van Brussel
De Brusselse regering had begin deze maand al aangekondigd dat ze een belangenconflict zou activeren tegen het federale niveau. Aanleiding was de toename van het aantal nachtvluchten langs de kanaalroute. Volgens de Brusselse regering zou federaal minister van Mobiliteit Galant Vlaanderen ontlasten ten nadele van het Brussels Gewest en dat zonder enig voorafgaandelijk overleg. 
 
Aanpassingen moratorium
Sinds begin april kreeg de kanaalzone minder vluchten over zich heen door het moratorium op het plan-Wathelet. Maar sinds 19 juni wordt de kanaalroute weer meer gebruikt, volgens minister Galant vanwege technische aanpassingen. Maar volgens Brussels leefmilieuminister Fremault heeft Galant die aanpassing gedaan onder druk van Vlaamse politici en de inwoners van de Noordrand, die overvlogen worden door de route langs de Ring.
 
Ultimatum
De Brusselse regering heeft Galant nu een ultimatum gesteld. Als ze het aantal nachtvluchten langs de kanaalroute niet snel vermindert, uiterlijk tegen 16 juli, dan wordt het belangenconflict van kracht. In dat geval wordt, althans volgens de Brusselse regering, de belissing van Galant om de kanaalroute weer vaker te gebruiken opgeschort voor een periode tot 60 dagen. In de tussentijd komt een wettelijk voorzien overlegcomité bijeen.