140905_belgocontrol_2.jpg

Belgocontrol laat vliegtuigen landen bij beperkter zicht

vrij 5 sep 2014

Piloten die landen op de luchthaven van Zaventem, zullen dat binnenkort mogen doen bij een beperkter zicht. Dat heeft Belgocontrol beslist. Omwonenden hoeven volgens de luchtverkeersleider niet te vrezen voor hun veiligheid.

Een vliegtuig in een dichte mist veilig aan de grond zetten, het vraagt wel wat stuurmanskunsten. Momenteel zegt de regel dat een piloot op Zaventem mag landen als de zichtbaarheid minstens 150 meter bedraagt. Dat wordt straks de internationale regel van 75 meter.

“Nu worden vliegtuigen soms onnodig omgeleid terwijl ze perfect veilig hadden kunnen landen dankzij  de technologie waarmee luchthavens en vliegtuigen tegenwoordig worden mee uitgerust”, zegt de woordvoerder bij Belgocontrol Dominique Dehaene. 

Opstijgen zal na de aanpassing kunnen bij een zicht van 90 meter. Maar een piloot die dan wil landen of opstijgen, moet wel gekwalificeerd zijn om in slecht weer te vliegen. Voor de veiligheid heeft deze regel volgens Belgocontrol geen gevolg.  De nieuwe regel gaat in op 14 oktober.