belgocontrol.jpg

Belgocontrol werkt vanaf maandag weer op volle kracht

zon 31 mei 2015
Luchtverkeersleider Belgocontrol werkt vanaf morgen opnieuw volledig operationeel. Dat heeft de CEO van Belgocontrol bevestigd in het VRT-programma 'De Zevende Dag'. 

 

Woensdag legde een stroomstoring in het elektriciteitsnetwerk van Belgocontrol het luchtverkeer in ons land urenlang plat. Die storing trad op tijdens een test van de noodgeneratoren, waarbij een sroompiek werd uitgezonden. Maar omdat de dieselmotor van de noodgenerator niet geaard was, bleef de uitgezonden piek in het systeem, met desastreuze gevolgen: alle systemen lagen uit, ook het noodsystemen. 
 
Belgocontrol kon na enkele uren onderbreking wel weer opstarten, met behulp van externe generatoren, maar tot nu bleef tot nu op 75% van zijn capaciteit draaien. Vanaf maandag zal de luchtverkeersleider opnieuw volledig operationeel zijn, zo bevestigde CEO Decuyper vanmorgen.
 
Dat de dieselmotor niet geaard was, is volgens de experten die de stroomstoring onderzocht hebben een conceptuele fout bij de installatie, tien jaar geleden. De storing was volgens Decuyper dus geen menselijke fout en had ook niets te maken met het onderhoud van de installatie.