randkrant2.jpg

Ben Weyts roept organisaties in De Rand op 'meer ambitie en creativiteit' te tonen

din 26 jan 2016

Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor de Vlaamse Rand, heeft maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van vzw De Rand in Linkebeek de organisaties die actief zijn op vlak van taalpromotie van het Nederlands opgeroepen om meer ambitie en creativiteit te tonen. De receptie stond grotendeels in het teken van de opvolging van Jan De Craen als voorzitter van vzw De Rand door Hubert Lyben.

Weyts bestempelde 'het helpen integreren van nieuwkomers om Vlaming onder de Vlamingen te worden en het beschermen en versterken van het sociale weefsel' als twee centrale doelstellingen van zijn beleid voor de Vlaamse Rand. Naar aanleiding van kritiek van het Rekenhof kondigde hij echter aan het subsidiesysteem voor projecten die hiertoe bijdragen te hervormen. "We gaan voor projecten van enige schaal die in de hele Vlaamse Rand kunnen worden overgenomen", aldus de minister. Hij riep in dit verband op meer durf en creativiteit te tonen om 'projecten van de toekomst' in te dienen. 

Afscheid van voorzitter Jan De Craen

In zijn afscheidsspeech als voorzitter stelde Jan De Craen vast 'dat het respect voor het Nederlands ondanks de internationalisering en verfransing zowel in de Rand als in Brussel de laatste decennia sterk is toegenomen'. Hij dankte de werknemers van vzw De Rand voor hun vele initiatieven op vlak van taalpromotie van het Nederlands. "Onze missie is en blijft bij te dragen tot de groei van een open, verdraagzame gemeenschap die het Vlaams karakter van de Rand respecteert, uitstraalt en versterkt", aldus De Craen.

Hij stond sinds 2010 aan het hoofd van de Raad van Bestuur van VZW ‘De Rand’ maar wil het nu wat rustiger aandoen en meer tijd vrijmaken voor zijn kleinkinderen.

Hubert Lyben nieuwe voorzitter

Jan De Craen wordt opgevolgd door Hubert Lyben. Lyben is de voormalig leidend ambtenaar van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal wonen (VMSW) en leidt op vraag van de provincie Vlaams-Brabant nog steeds Vlabinvest (Agentschap voor Grond- en Woonbeleid Vlaams-Brabant). Hij was ook 30 jaar politiek actief bij de CD&V  in Tervuren.

Ook Lyben beklemtoonde het belang van het Nederlands in deze regio. "De bevolking van de Vlaamse Rand groeit, internationaliseert en wordt iedere dag diverser. Als we verder willen werken aan een verbindende samenleving is de gemeenschappelijkheid van de taal, het Nederlands, een basisvoorwaarde. Onder dit project wil ik mee mijn schouders zetten samen met de collega's van vzw De Rand en met de betrokken gemeentebesturen die terecht ondersteuning verwachten voor hun lokaal beleid inzake taalpromotie van het Nederlands", aldus Lyben.