zaal_fenikshof_met_bogen2.jpg

Bierdroom abdijgemeenschap Grimbergen krijgt vorm

don 7 feb 2019

RINGtv berichtte eerder al over het voornemen van de Grimbergse Abdijgemeenschap om binnen de abdijmuren opnieuw bier te brouwen. De plannen krijgen steeds verder vorm.

De microbrouwerij die de abdijgemeenschap van Grimbergen, Carlsberg Group en Alken Maes gaan opstarten in de huidige zaal Fenikshof, zal maximum 10.000 hectoliter per jaar produceren en blijft kleinschalig, zegt Adviseur van de Abdijgemeenschap Leo De Bock. “Het zal ook enkel gaan om speciale brouwsels van Grimbergen, om nieuwe biervarianten van Grimbergen. De gewone productie van het bier komt niet naar hier.”

De abdijgemeenschap wil ook zeker geen overlast veroorzaken voor de buurt. “Onze buren, de Volkssterrenwacht Mira en de scouts worden volledig ontzien. Omdat MIRA telescopen heeft op het dak, zijn oplossingen gevonden voor eventuele trillingen en de uitlaat van stoom tijdens het brouwproces. Er is ook geen productie in het weekend en op weekdagen enkel tussen 7 en 19uur. Qua verkeer voorzien we welgeteld één vrachtwagen per week voor aan- en afvoer."

De paters zelf zullen niet gaan brouwen. De Bock: "Pater Karel Stautemas zal wel een opleiding 'Master Brewer' volgen en hij wordt de eerste ambassadeur van de nieuwe Grimbergen-variant. Voor de brouwerij zelf, zullen er 5 tot 6 mensen worden aangeworven."

De werken voor de bouw van de microbrouwerij zouden eind deze zomer starten en ongeveer een jaar duren. Voor het begin van de productie hoopt de abdijgemeenschap op najaar 2020. (Foto: Joris Herpol)