biogasinstallatie_ternat2.jpg

Biogasinstallatie Ternat krijgt dan toch groen licht

woe 7 jan 2015

Er komt dan toch een biogasinstallatie in Ternat. Veehouder Jurgen Bayens heeft na een juridische strijd van 9 jaar alle vergunningen op zak om zijn installatie in de Pangaardenstraat operationeel te maken.

 

 

Veehouder Rudy Bayens uit Ternat wil al negen jaar lang een eigen biogasinstallatie bouwen. Daarmee zou hij pakweg tien procent van de Ternatse huizen van groene stroom kunnen voorzien. Maar zijn plan botste op felle weerstand van de lokale Werkgroep Terlinden, die meent dat het project geen groene energie zal opleveren. Het wijkcomité vreesde ook lawaai-, geur- en verheershinder en ontploffingsgevaar.
 
Na een jarenlange juridische strijd kreeg Bayens in 2009 een bouwvergunning voor zijn biogasinstallatie.  Goed voor een investering van 1,5 miljoen euro.  Maar in augustus liet het Vlaams Gewest de bouw stilleggen. De veehouder had de plannen bijgestuurd, gemoderniseerd eigenlijk, maar dat mocht niet van de bouwinspectie.

Bayens gaf zich niet gewonnen en vroeg een regularisatie van het bouwdossier aan. Het volume van de bouw zou na de aanpassingen immers kleiner uitvallen en hij zou nieuwe en betere technieken gebruiken. De gemeente Ternat heeft nu een positief advies gegeven. 'We hebben een aantal extra voorwaarden opgelegd, vooral qua mobiliteit en grondstoffen', licht burgemeester Parys in Het Laatste Nieuws die ommezwaai toe. Bayens zal bijvoorbeeld geen dierlijk afval of slib mogen verwerken.

Rudy Bayens haalt dus uiteindelijk zijn slag thuis, maar blijft naar eigen zeggen met een wrang gevoel zitten. Hij vreest dat de tegenstanders van het project niet zullen opgeven.