Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Boeren vragen in Merchtem een eerlijke prijs voor hun product

Boeren vragen in Merchtem een eerlijke prijs voor hun product

Land- en tuinbouwers voerden vanmorgen actie in de buurt van tientallen verkooppunten. Ze vragen een eerlijke prijs voor hun land- en tuinbouwproducten. 

De kosten voor de landbouwers stijgen jaar na jaar. Maar de prijs die de boer krijgt voor zijn producten is intussen zodanig laag dat de kosten nog amper gedekt kunnen worden. Door de lage prijzen hebben de landbouwers geen leefbaar inkomen of ruimte voor investeringen en innovaties. Daarom voerden ze vanmorgen op verschillende locaties een actie onder de slogan: “Uw maaltijd is goedkoper dan Bobby’s voer, door té lage prijzen voor de Vlaamse boer”. Dat bleek ook effectief uit een berekening van de Boerenbond. Daarom wil deze organisatie, samen met KVLV-Agra en Groene Kring, de consument hiervan bewust maken.

Onder meer op de markt in Merchtem werden de consumenten uitgenodigd om de boodschap van de landbouwers te helpen uitdragen. In ruil kregen ze een gratis winkeltas met daarop de slogan van deze actie. De consument kreeg er ook tips aangereikt om tijdens het winkelen mee het verschil te maken. “De consument kan zijn aankoopgedrag bijsturen door in de winkel niet altijd te kiezen voor de laagste prijs. Het zou fijn zijn mocht hij ook voor Belgische producten kiezen met Belgische kwaliteitslabels. Hij kan ook zijn inkopen doen bij handelaars die Belgische producten ondersteunen”, verduidelijkt Sonja de Becker van de Boerenbond.  

RINGtv deed vanmorgen alvast een kleine rondvraag bij de consumenten. Of ze zich bewust zijn van de problematiek en hun aankoopgedrag ook effectief willen bijsturen, zie je vanavond in het nieuws.