populieren_kanaal.jpg

Bomenkap in Vilvoorde en Zemst krijgt juridisch staartje

din 1 dec 2015

De geplande kap van zo'n 200 Canadapopulieren langs het jaagpad langs de Zenne in Zemst en Vilvoorde, krijgt een juridisch staartje. Waterwegen en Zeekanaal wil de bomen laten kappen omdat ze oud en ziek zouden zijn. Maar volgens een boomexpert zijn de bomen nog in goede conditie en kunnen ze dus nog jaren blijven staan.

Eind oktober lieten Waterwegen en Zeekanaal en het Agentschap Natuur en Bos weten zo'n 203 populieren te willen kappen en ze te vervangen door jongen linden. De bomen aan het jaagpad langs de Zenne in Zemst zijn oud en ziek, zo luidde het. Daardoor vallen takken naar beneden en vormen de bomen een gevaar voor fietsers en wandelaars.

“Ik heb daar echt wel van wakker gelegen, want dit is toch een monumentaal zicht. Daarom heb ik een onafhankelijk boomexpert gevraagd en die zijn conclusie is heel duidelijk. Die bomen zijn geen 60 maar 40 jaar oud en ook helemaal niet ziek”, vertelt buurtbewoner Jonas Verhees.

Slechts een tiental bomen zouden gekapt moeten worden omdat er inderdaad een gevaar is. De rest kan perfect blijven staan. Jonas dient daarom een bezwaarschrift in tegen de kapvergunning en ook Natuurpunt Zemst is van plan dat te doen. Agentschap Natuur en Bos laat intussen weten geen enkele boom te kappen zolang die juridische procedure loopt.