bonte_9_1.jpg

Bonte na derde overval op buurtwinkel: “Dit moet stoppen, ik vorder federale agenten”

maa 12 sep 2022

Afgelopen weekend is voor de derde keer in twee weken een buurtwinkel in de stad Vilvoorde overvallen. Deze keer was de Carrefour Express in de wijk Kassei het doelwit, de twee vorige keren de Carrefour Express in de Leuvensestraat. “Maanden na de noodkreet van de korpschefs van Halle-Vilvoorde heeft minister Verlinden nog geen enkele oplossing geboden. Het begint stilaan op schuldig verzuim te lijken”, aldus een verbolgen burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.

Zaterdagochtend rond 7u30 betraden twee personen de Carrefour Express aan de James Ensorlaan. “Daarop toonden ze een wapen en moest het personeel onder dwang geld afstaan”, zegt Catherine Bodet, woordvoerder van de politiezone VIMA. “De verdachten hebben daarna de vlucht genomen in een grijs voertuig. Verdere details zijn nog niet bekend, er is een onderzoek geopend.  Alle pistes en mogelijke verbanden met de eerdere feiten gepleegd in de Leuvensesteenweg te Vilvoorde worden daarbij onderzocht.”

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte is verbolgen over de overvalplaag. Volgens hem toont de plaag het failliet van het Federaal Kanaalplan. “De stad lijkt in de greep van een bende overvallers. Ik wil dat er daarom onmiddellijk een flitsteam komt dat handelszaken beschermt. In het verleden heeft die aanpak zijn diensten bewezen, maar de politiezone kan het dergelijke teams niet meer zelf bemannen, onder meer door de afbouw van versterking uit het Kanaalplan. Daarom zal ik mijn bevoegdheid gebruiken om federale agenten te vorderen”, aldus Bonte.

Korpschef Erik Bassleer reageert eveneens met ongeloof. “We proberen, ondanks onze capaciteitsproblemen, nog extra toezicht te organiseren. Onze lokale recherche is intensief op zoek naar de verdachten van de verschillende overvallen.” Bonte wijst ook richting minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. “Met een papieren plan dat de schijn hoog houdt geraken we nergens. Het is noodzakelijk dat de verdere afbouw van de personeelseffectieven van het Kanaalplan per direct gestopt wordt en dat er nieuwe federale agenten structureel het Kanaalplan opnieuw komen versterken”, aldus Bonte.