Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bonte verbiedt afname corona-sneltesten in café

Bonte verbiedt afname corona-sneltesten in café

Hans Bonte verbiedt een evenement waarbij onwettige corona-sneltesten zouden afgenomen worden. “Dit is georganiseerde kwakzalverij”, stelt de Vilvoordse burgemeester. “De testen kunnen leiden tot vals positieve en vals negatieve resultaten”.

In café De Kwakkel in Koningslo zouden geïnteresseerden vandaag een corona-sneltest voor 20 euro kunnen laten afnemen. Het evenement wordt georganiseerd door ‘United People’, een pas opgerichte Waalse politieke partij die zich afzet tegen het gezondheidssysteem en de manier waarop de testing gebeurt.

Verschillende bezorgde inwoners contacteerden de stad met de vraag of het event wettelijk was. “Zowel de Federale Gezondheidsinspectie als Domus Medica hebben ons bevestigd dat het niet enkel onethische maar ook onwettige praktijken zijn”, aldus burgemeester Hans Bonte. “In het kader van de openbare gezondheid heb ik het evenement verboden.”

De sneltesten zouden onvoldoende betrouwbaar zijn en leiden tot zowel vals positieve als vals negatieve resultaten. “Geteste personen kunnen daardoor onnodige zelfquarantainemaatregelen nemen of net risicogedrag stellen omdat men onterecht denkt dat men niet besmet is”, verduidelijkt Bonte.

Vilvoordenaren kunnen een afspraak voor een test maken bij een huisarts of bij het medisch centrum van het AZ Jan Portaels. Het betrokken café mag openblijven. Een ander café in Koningslo moet wel de deuren sluiten. "Alle voorzorgsmaatregelen worden er aan de laars gelapt", verklaart Bonte.