windturbine_bouw_mollem.jpg

Bouw windturbines hinkt achterop in Vlaams-Brabant

zat 3 jan 2015

Vorig jaar werden er in Vlaanderen 59 nieuwe windturbines geplaatst. Maar in Vlaams-Brabant bleef de aangroei beperkt tot slechts 2 nieuwe windmolens.

In Vlaanderen staan er nu 307 windturbines. Die kunnen zo’n 350.000 gezinnen voorzien van groene stroom. Maar de sector betwijfelt of er de komende jaren nog veel vooruitgang zal geboekt worden. De vele beroepsprocedures en de versnippering van het beleid in de provinciale plannen bemoeilijkt immers de verdere uitbouw van windenergie.

Zo werden de nieuwe turbines vorig jaar voornamelijk in de provincies Limburg en Antwerpen gebouwd. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant was de aangroei opvallend beperkt. Zo werden er in onze provincie slechts 2 nieuwe windturbines bijgebouwd. De verdere uitbouw in onze regio wordt immers nog steeds gehypothekeerd door bepaalde eisen vanuit de controlediensten van de luchtvaart.

Nieuwe projecten

Maar er zitten wel enkele bouwprojecten in de pijplijn. Zo worden in Asse momenteel 4 nieuwe windturbines gebouwd in de industriezone van Mollem. Die zullen op termijn 6000 gezinnen kunnen voorzien van groene stroom. Bekijk hier de reportage : 

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"24340","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"329","style":"font-size: 12px;","width":"610"}}]] 

Ook in Sint-Pieters-Leeuw en Beersel zullen binnenkort langs het kanaal Brussel-Charleroi 2 windturbines gebouwd worden. Ecopower had ook plannen om in het researchpark van Zellik windturbines neer te zetten, maar het bedrijf botste op een njet van luchtverkeersleider Belgocontrol.