brand_loods_vilvoorde2.jpg

Brand Vilvoorde aangestoken, geen spoor van daders

din 26 mei 2015

De brand in de loods naast het ziekenhuis in Vilvoorde is zeker aangestoken, dat meldt het parket van Halle-Vilvoorde. Maar volgens het parket is er helemaal geen aanwijzing dat spelende kinderen de brand hebben veroorzaakt.

Brandversnellers aangetroffen

De brand in het pand aan de Houtkaai in Vilvoorde (lees ook: 'Asbestwolk komt vrij bij hevige brand in Vilvoorde') werd aangestoken. Dat bevestigt het parket van Halle-Vilvoorde. 'Het parket heeft een branddeskundige aangesteld die meteen ter plaatse is gegaan. Hij heeft vastgesteld dat er verschillende liters brandversneller gebruikt werden, zodat er geen enkele twijfel bestaat dat het om opzettelijke brandstichting gaat', zegt Carol Vercarre, persmagistraat van het parket.

Geen spoor van de dader(s)

Maar van de dader(s) ontbreekt voorlopig elk spoor. Het parket vindt het dan ook voorbarig om spelende kinderen met de vinger te wijzen. 'Voorlopig is er geen spoor naar de daders, dus het gerucht dat kinderen de brand zouden hebben aangestoken, kan zeker niet bevestigd worden. Wij weten niet waar dit vandaan komt', aldus Vercarre.

Gezondheid Vilvoordenaars nooit in gevaar geweest

Het stadsbestuur van Vilvoorde benadrukt dat er op geen enkel moment gevaar is geweest voor de gezondheid van de omwonenden. De asbesthoudende platen van het dak zijn tijdens de bluswerken snel naar beneden gedonderd en nat gespoten. Daardoor kwamen er geen of nauwelijks asbestvezels vrij. De rookpluim van maandagavond werd uitsluitend gevormd door het brandende hout. Daarbij komt dat de rookpluim geen enkel gebouw of bewoonde zone heeft aangedaan maar boven het kanaal de lucht is ingegaan.

De burgemeester heeft vandaag een gespecialiseerd bedrijf gevorderd om systematische metingen naar asbestvezels te doen om er zich zodoende van te blijven vergewissen dat er geen enkel risico dreigt. Daarnaast werd de eigenaar van het gebouw aangemaand om snel de nodige opruimingswerken te verrichten en de noodzakelijke voorzieningen te treffen om de site te beveiligen.