Brandbeveiliging is vaak ondermaats, waarschuwt PIVO Asse

don 25 sep 2014

Ons land scoort beduidend slechter op het vlak van doden bij een woningbrand dan onze buurlanden. Dit jaar vielen er al 59 slachtoffers, terwijl de teller in Nederland op 40 ligt. Een goede brandpreventie is daarom belangrijk. De Vlaams-Brabantse brandweerschool van het PIVO in Asse gaf vandaag enkele tips.

Tijdens de demonstratie in het PIVO in Asse werd al snel duidelijk hoe snel vuur zich verspreidt.  “Een brand heeft immers maar 3 minuten nodig om zich te ontwikkelen.  Een rookmelder is daarom levensbelangrijk”, legt Philip Willekens uit, de directeur-generaal voor  Veiligheid en Preventie. 

Ook het Sprinklersysteem kan bij een brand de overlevingskansen verhogen. Zo’n Sprinkler wordt geactiveerd bij een temperatuur van 67 garden.  “Daarbij worden dan de muren en de gordijnen besproeid met een beperkte hoeveelheid water.  Maar het zorgt ervoor dat het vuur snel onder controle is”, verduidelijkt François Asselman, voorzitter van het Belgian Fire Sprinkler Network. 

Uit onderzoek blijkt echter dat amper 53% van de Belgen een rookmelder in huis heeft en maar 13% een evacuatieplan heeft klaarliggen. Er is met andere woorden nog veel werk aan de winkel. Daarom organiseert de federale overheid nu de ‘De 14-daagse van de veiligheid: Elke minuut telt’.   “Ook scholen en verzorgingsinstellingen worden hierbij opgeroepen om in te zetten op brandpreventie”, benadrukt bevoegd gedeputeerde Tom Dehaene

Wie nog meer tips wil rond brandpreventie kan terecht op www.speelnietmetvuur.be .