Brandweer Overijse laakt brandweerhervorming

zat 31 jan 2015

Sinds de brandweerhervorming is doorgevoerd, is de dienstverlening verslechterd in plaats van verbeterd. Dat orrdeelt de brandweer van Overijse.

 

 

 

Sinds 1 januari hoort de brandweer van Overijse bij de nieuwe brandweerzone Vlaams-Brabant Oost. Dat is een gevolg van de grote brandweerhervorming die de federale regering heeft doorgevoerd om de dienstverlening te verbeteren. Maar volgens de brandweermannen van Overijse is het tegendeel waar. 

De voorbije weken moest de brandweer van Overijse verschillende keren tien minuten wachten alvorens ze mocht uitrukken bij een dringende oproep. Volgens de nieuwe wetgeving moet een team dat uitrukt immers minstens met zes man zijn voor het mag vertrekken. Maar vanwege personeelstekort, houden er telkens maar vijf brandweermannen de wacht. 

Voor de hervorming konden ze in Overijse een beroep doen op vrijwilligers en beroepsleden die na hun shiften de kazerne kwamen versterken. Maar dat is voortaan verboden omdat er verplichte rusttijden zijn ingevoerd. De brandweer van Overijse moet dus bij elke oproep hulp vragen en mag zelf pas vertrekken op het moment dat een pompwagen vanuit een andere kazerne vertrekt.

Brandweermannen weten als geen ander dat tien minuten een cruciaal verschil kunnen betekenen. De frustraties lopen dan ook hoog op bij de brandweerlieden van Overijse. Ze hebben een open brief geschreven aan hun bestuur om de problemen aan te kaarten.