brandweer_3.jpg

Brandweer Vlaams-Brabant is ruim 2 minuten trager dan Brusselse brandweer

don 1 okt 2015

In Vlaams-Brabant duurt het gemiddeld 10 minuten en 13 seconden voordat de brandweer ter plaatse is voor een interventie. Dat is 2 minuten en 22 seconden trager dan de Brusselse brandweer. Dat blijkt uit de recentste cijfers van FOD Binnenlandse Zaken.

De gemiddelde tijd tussen alarm en aankomst bedraagt in ons land 9 minuten en 47 seconden. Dat is zo’n 2 minuten trager dan de collega’s in Nederland. Maar ook in ons land zijn er grote regionale verschillen.  

De Brusselse brandweer is de snelste, al na 7 minuten en 51 seconden zijn de ploegen ter plaatse. In West-Vlaanderen hebben de brandweermannen 8 minuten 48 seconden nodig om uit te rukken. Nadien volgen Antwerpen en Oost-Vlaanderen. In Vlaams-Brabant en Limburg duurt het meer dan 10 minuten voordat de brandweerploegen ter plaatse zijn.

De gemiddelde duurtijd wordt voornamelijk bepaald door de geografische spreiding van de kazernes. Zo hebben ze in Brussel meer kazernes op een kleinere oppervlakte. Het spreekt voor zich dat ze dan ook sneller ter plaatse zijn.