brandweer_2_2.png

Brandweerschool PIVO wil brandweerlieden beter beschermen tegen kanker

don 1 dec 2016

Brandweermensen hebben meer kans op kanker. Tijdens de uitoefening van hun beroep komen brandweermensen dikwijls in contact met schadelijke stoffen die in rook zitten. Die schadelijke stoffen worden voornamelijk opgenomen via de luchtwegen. Daartegen beschermen spuitgasten zich met adembeschermingsapparatuur. Maar de jongste jaren zijn er ook aanwijzingen dat kankerverwekkende verbindingen opgenomen worden via de huid.

Dat kan rechtstreeks, maar ook onrechtstreeks, doordat die giftige stoffen zich hechten aan de interventiekleren en zo blijvend de huid kunnen besmetten. Dit wordt ook formeel bevestigd door de Europese brandweerfederatie FEU. Ook de Europese vakorganisatie voor publieke diensten (EPSU) neemt dit thema ter harte.


De aanpak van het probleem is niet eenvoudig. Wegblijven uit de rook is voor brandweer natuurlijk geen optie. Maar er zijn wel verschillende maatregelen die in acht kunnen worden genomen:

• Bij de inzet kan de leidinggevende beslissen om enkel die mensen die strikt noodzakelijk zijn in de gevaarlijke zone van de brand toe te laten.
• Na de brand moet zo lang mogelijk de adembescherming worden gebruikt. Bij het nablussen, opruimen of bij onderzoek naar brandoorzaken, moeten de mensen beschermende mondmaskers en handschoenen gebruiken.
• Na de interventie moet zo vlug mogelijk gestart worden met het uitdoen van de vervuilde kleren en het wassen van handen en gezicht. De vuile kleren mogen niet terug mee in de personeelscabine van het voertuig.
• In de kazerne moeten de vervuilde kleren ingezameld worden om te laten wassen. Het personeel moet een douche nemen en verse kleren aantrekken.
• De werkgever moet zorgen voor consequent en duurzaam onderhoud van beschermingskledij.

Veel maatregelen zijn niet altijd zo evident en vergen een mentaliteitswijziging bij brandweermensen en hun leiding. Via een campagne, die vandaag wordt op gang getrapt in brandweerschool PIVO in Asse, wil men de hulpverleningszones inspireren en brandweermensen sensibiliseren.

Minister van Werk Kris Peeters en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon de campagne ondersteunen.
Via een demo zal de brandweerschool Vlaams Brabant PIVO haar aanpak uit de doeken doen.

Straks meer in ons nieuws.