Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brouwerij Timmermans voorlopig beschermd

Brouwerij Timmermans voorlopig beschermd

Brouwerij Timmermans in het centrum van Itterbeek (Dilbeek) krijgt een voorlopige bescherming van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois. Het is één van de weinige nog actieve lambiekbrouwerijen ten Zuidwesten van Brussel. De brouwerij wordt beschermd omwille van haar industrieel-archelogische, historische en architecturale waarde.

De geschiedenis van brouwerij Timmermans gaat terug tot het begin van de achttiende eeuw. Vooral tijdens de twee wereldoorlogen en de periode na de Tweede Wereldoorlog kende de brouwerij een grote expansie. 

Vandaag zijn in de brouwerij nog tal van installaties en elementen van vroeger bewaard gebleven. Het gaat onder andere om een oude maalstoel en een roerkuip. Wat de brouwerij herkenbaar maakt als een typische lambiekbrouwerij is de aanwezigheid van een groot biermagazijn. Dit magazijn was nodig om de tonnen lambiek op te slaan.

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur van Dilbeek een openbaar onderzoek. Binnen een periode van 9 maanden beslist minister Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.