Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brussels Airlines: geen akkoord en 'vertrouwensbreuk'

Brussels Airlines: geen akkoord en 'vertrouwensbreuk'

Woensdag staakten de piloten van Brussels Airlines al voor de tweede dag deze week. Volgens de recentste berichten was er woensdagavond laat, na 15 uur onderhandelen, nog lang geen akkoord in zicht. Volgens VRT spreken de bonden nu zelfs van een vertrouwensbreuk tussen piloten en directie.

Vakbonden en directie bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zaten gisteren, van in de vroege namiddag tot de late avond, opnieuw samen rond de tafel in een poging om het diepgewortelde sociale conflict binnen de maatschappij te ontmijnen. Dat leidde echter niet tot een resultaat. Beide partijen verlieten de onderhandelingstafel rond middernacht, zonder akkoord. 

De piloten bij Brussels Airlines staakten ook maandag al uit onvrede met hun werkomstandigheden, loon en pensioensregeling. Intussen zijn reeds meerdere voorstellen van het management door de bonden gewogen en te licht bevonden. Het jongste voorstel zou onder andere een jaarlijkse geldbonus en extra vakantiedagen bevat hebben, maar de bonden wilden opnieuw met een tegenvoorstel komen. Woensdagnacht was echter nog steeds niets uit de bus gekomen en bleek het water tussen beide partijen na afloop van de marathononderhandeling nog steeds erg diep. 

Volgens VRT behouden de vakbonden hun stakingsaanzegging maar zou een eventuele nieuwe staking er pas kunnen komen in de maand juni. 

Paul Buekenhout van de christelijke vakbond zegt aan RINGtv: “Wat op tafel ligt is onvoldoende. Op dit ogenblik is er een vertrouwensbreuk aan de tafel, Maar die breuk kan altijd hersteld worden. Acties? Die zijn absoluut mogelijk, ja. Als er geen concrete oplossing komt, dan gaan we in de maand juni terug naar het stakingswapen grijpen. Dat is zeer duidelijk.”

Brussels Airlines wil even rust en reageert daarom voorlopig niet meer voor de camera. In een verklaring laat Etienne Davignon, de voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airlines, wel weten te blijven geloven in een akkoord. "De bonden zien en weten dat wij de wil en de capaciteit hebben om de open vragen op te lossen. We gaan wel niet akkoord over mogelijke stakingsdagen in juni. Brussels Airlines zet de piloten niet onder druk en omgekeerd aanvaarden we ook niet om onder bedreiging te werken,"