zonsopgang_luchthaven.jpg

Brussels Airport start met renovatie aan baan 25L/07R

woe 27 mei 2015
Op Brussels Airport gaan vandaag de renovatiewerkzaamheden van start aan baan 25L/07R. Die zullen duren tot en met 7 september. Al die tijd kan de landingsbaan niet gebruikt worden.

Grondige renovatie nodig voor de veiligheid
Om de 30 jaar moeten landingsbanen grondig onder handen genomen worden opdat vliegtuigen veilig kunnen opstijgen en landen. De vorige grondige renovatie dateert van 1985, het is dus tijd voor een nieuwe. Brussels Airport begint dit jaar met baan 25/07R, de andere twee banen komen daarna aan de beurt. 
 
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"30746","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"311","width":"610"}}]]
 
De bovenste asfaltlagen van 25L/07R worden vernieuwd, de verharde bermen en afwatering worden opnieuw aangelegd, de riolering gerenoveerd en de lichtbanken voorzien van energiezuinige LED-lampen. Tijdens de eerste fase van de werkzaamheden, die tot 3 augustus duurt, wordt een 2,1 km lang stuk baan aan de oostkant en een 630m stuk aan de westkant aangepakt. Van 3 tot 15 augustus zal worden gewerkt aan de kruising van de banen 25L/07R en 01/19. Tijdens de laatste fase worden aan deze kruising nog enkel 's nachts werkzaamheden uitgevoerd.
 
Hinder voor omwonenden beperken
Om de hinder voor de omwonenden tijdens de werkzaamheden te beperken wordt er continu voortgewerkt om deze zo snel mogelijk af te werken. Er wordt ook in fasen gewerkt om de gemeenschappelijke delen van de banen 25L/07R en 01/19 zo min mogelijk te hoeven sluiten. 
 
Spreidingsplan blijft gelden
Het baangebruik tijdens deze werken werd in overleg met Belgocontrol vastgesteld door het Directoraat-Generaal Luchtvaart conform het geldende spreidingsplan. In de eerste fase zullen de landingen verplaatst worden van 25L naar 25R. Tijdens piekmomenten van landingen zal ook baan 19 gebruikt worden voor vertrekkende vluchten. Wanneer de wind het niet toelaat om de banen 25R en baan 19 te gebruiken, worden landingen en vertrekken verplaatst naar de banen 01 en 07L.