Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brusselse leerlingen testen dodehoekverklikker SofAlert uit

Brusselse leerlingen testen dodehoekverklikker SofAlert uit

Een 25-tal leerlingen van het Boodschaplyceum in Brussel rijden de komende maanden met de dodehoekverklikker SofAlert op hun fiets. SofAlert is bedacht door drie vriendinnen van Sofie De Ridder. Zij kwam in 2016 in Eppegem om het leven kwam bij een dodehoekongeval.

Sofie De Ridder werd op 29 juni 2016 aangereden door een vrachtwagen aan het kruispunt van de Brusselsesteenweg en de Damstraat in Eppegem. Het 12-jarige Zemstse meisje overleefde de klap niet.

Drie vriendinnen bedachten nadien SofAlert, een apparaat dat fietsers en vrachtwagenbestuurders waarschuwt wanneer ze zich in de dode hoek bevinden. De ouders van één van de vriendinen hebben intussen Detectin Traffic opgericht. Met dat bedrijfje willen ze de SofAlert op de markt brengen.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest start de komende weken een proefproject met zo’n 100 vrijwilligers, waaronder dus ook leerlingen van het Boodschaplyceum in Brussel. Met de bevindingen wordt het apparaat verder ontwikkeld en klaar te maken voor productie. Brussels staatssecretaris Bianca Debaets wil op termijn de SofAlert zelf verplichten.