politie7.jpg

Burgemeesters Halle-Vilvoorde vragen extra veiligheidsondersteuning

don 24 dec 2015

Het Toekomstforum Halle-Vilvoorde, het overlegorgaan van de burgemeesters uit Halle-Vilvoorde, vraagt aan de federale en Vlaamse overheid steun voor bijkomende veiligheidsmaatregelen. Het forum is onder meer vragende partij voor een volwaardig parket, antennes van het Justitiehuis, steun voor de uitbouw van een ANPR-cameraschild en een gelijke financiële behandeling van de politiezones.

Het forum dringt eerst en vooral aan op een snelle realisatie van een volwaardig parket. Gouverneur Lodewijk De Witte wees er eerder ook al op dat op basis van een vergelijking met andere regio's het parket van Halle-Vilvoorde 39 magistraten zou moeten tellen in plaats van 28 nu. De federale gerechtelijke politie zou volgens de gouverneur recht hebben op 35 extra personeelsleden. Aan Vlaams Welzijnsminister Jo Van Deurzen wordt gevraagd om op korte termijn een volwaardige justitiehuis in Halle-Vilvoorde te realiseren met antennes in Asse, Halle en Vilvoorde.

Voorts wordt extra ondersteuning gevraagd voor de uitbouw van een schild van ANPR-camera’s (met nummerplaatherkenning) rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "Op die manier kan een proces versterkt worden dat zeer recent door de lokale politiezones en de provinciale overheid werd opgestart teneinde een grotere greep te krijgen op de georganiseerde criminaliteit vanuit Brussel", aldus het forum. De burgemeesters hekelen ook het feit dat de politiezones in Halle-Vilvoorde aanzienlijk middelen minder krijgen uit de federale pot in vergelijking met andere zones. "Deze onderfinanciering is onaanvaardbaar in het licht van de toename van de bevolking en van de toenemende grootstedelijke criminaliteitsfenomenen in de Rand", besluit het forum.