vliegtuighinder.jpg

Burgerforum Luchthavenregio vraagt dialoog over geluidshinder

woe 12 sep 2018

Het Burgerformum Luchthavenregio, dat comités ten oosten van de luchthaven overkoepelt, vraagt dat federaal minister van Mobiliteit François Bellot, conform een vonnis van de rechtbank, werk maakt van een dialoog met alle betrokkenen over de geluidshinder. Het forum schuift als basis hiervoor een 12-puntenplan naar voor dat het eerder overlegde met Kortenberg, Steenokkerzeel, Kampenhout, Herent, Zaventem en Wezembeek-Oppem. 

Het vonnis werd uitgesproken op 30 mei op vraag van Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise en Wemmel en het verplicht minister Bellot op straf van zware dwangsommen om binnen 90 weken aanpassingen aan de vliegroutes ongedaan te maken die toenmalig staatssecretaris Wathelet in 2013-2014 doorvoerde en een nieuw plan uit te werken dat rekening houdt met ieders grondrechten. De rechter beval ook om tegen uiterlijk 17 september een Staten-Generaal te organiseren met politieke en andere belanghebbenden. Die moeten een advies geven over vliegroutes en de geplande vliegwet. 

Het Burgerformum betreurt dat er van zo'n Staten-Generaal nog altijd geen sprake is. Het Platform Luchthavenregio, een overlegorgaan van Vlaams-Brabantse burgemeesters en de provincie, drong vorige week aan op informatie over wanneer Bellot deze Staten-Generaal plant. Het Burgerformum stelt voor om op constructieve wijze de dialoog in te zetten op basis van het 12-puntenplan. Dat zou een concreet alternatief bieden voor de sterk gecontesteerde plannen van luchthavenuitbater BAC.