Buurtbewoners Grimbergen eisen onmiddellijke stopzetting activiteiten asfaltcentrale

woe 30 sep 2015

In Grimbergen eisen buurtbewoners de onmiddellijke stopzetting van de activiteiten in de asfaltcentrale Viabuild. Volgens een plaatselijk actiecomité stoot de asfaltcentrale irriterende en kankerverwekkende stoffen uit over de woonwijk Borght.

De asfaltcentrale in Grimbergen aan het zeekanaal Brussel-Willebroek is al 10 jaar een doorn in het oog van de bewoners van de wijk Borght die op zo’n 200 meter van de centrale ligt. Maar de geurhinder is volgens hen de laatste jaren fors toegenomen. “De eerste jaren viel de hinder inderdaad mee. Maar nu is er blijkbaar een en ander veranderd in het proces en de uitstoot”, vertelt buurtbewoner Johan Declerck. “Regelmatig  is er een zeer onaangename geur van asfalt en rubber waar te nemen. Die geur dringt ook onze huizen binnen via ramen, deuren en luchtverversingskanalen”, aldus Declerck.

Volgens de buurtbewoners is de recyclage van afgeschraapte asfalt de oorzaak van de geurhinder. “Hierbij wordt een groot percentage van de asfalt verhit waarbij ook een aantal kwalijke stoffen worden uitgestoten. Sommige van die stoffen veroorzaken niet alleen een irriterende geur maar zijn ook kankerverwekkend”, verduidelijkt Declerck. Het actiecomité Borght Boven eist daarom dat de asfaltcentrale de geurhinder aanpakt. Voorts vragen ze het gemeentebestuur om strengere voorwaarden te koppelen aan de milieuvergunning. In afwachting van een oplossing voor de problemen eist het comité een volledig stopzetting van de activiteiten.

Milieuinspectie stelt intussen proces-verbaal op

In afwachting van een oplossing, eist het comité een volledige stopzetting van de activiteiten. De gemeente volgt de zaak op en liet intussen de milieu-inspectie komen. Naar verluidt heeft die intussen een PV opgesteld, maar dat wordt voorlopig nog niet officieel bevestigd. Daarnaast wil schepen van Leefmilieu Boelens uitzoeken of de milieuvergunning kan verscherpt worden. De directie van Viabuild wil voorlopig niet reageren voor de camera maar laat weten dat vanavond een onafhankelijke instantie metingen zal uitvoeren om te onderzoeken of de geurhinder van het bedrijf komt.