CityJet sluit basis op Brussels Airport, voorbode van groot banenverlies?

din 5 mei 2020

De coronacrisis hakt er diep in bij heel wat luchtvaartbedrijven. Op Brussels Airport sneuvelen daardoor de eerste jobs. De Ierse luchtvaart- en leasemaatschappij CityJet sluit z'n basis in Zaventem waardoor 90 banen verdwijnen. Dat meldt De Tijd. De Europese luchtvaartmaatschappijen schrapten in totaal al zo'n 24.000 banen. Moet ook de luchthaven van Zaventem zich voorbereiden op immens banenverlies?

CityJet vloog in opdracht van Brussels Airlines met vijf kleine toestellen naar Europese bestemmingen. Dat contract werd enkele weken geleden opgezegd omdat Brussels Airlines zelf fors moet besparen. Door het stopzetten van de activiteiten van CityJet sneuvelen 90 banen. De Ierse maatschappij staat op de rand van het faillissement en vroeg twee weken geleden bescherming aan tegen haar schuldeisers. 

Brussels Airlines staat zelf voor de week van de waarheid. Het rekent om 290 miljoen euro staatssteun om de coronacrisis door te komen. De Belgische luctvaartmaatschappij houdt zijn vliegtuigen al zeker tot 1 juni aan de grond en hoopt dan gefaseerd de activiteiten terug op te starten.

Transportecooom Eddy Van de Voorde van de Universiteit van Antwerpen benadrukt verschillende media vandaag dat als Brussels Airlines en Brussels Airport ten onder gaan, de Belgische economie in een woestijnlandschap verandert. Volgens Van de Voorde staan bij Brussels Airlines alleen al 1.000 banen op het spel.