Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Coronabarometer en versoepelingen vanaf 28 januari

Coronabarometer en versoepelingen vanaf 28 januari

Het Overlegcomité bereikte een akkoord over de coronabarometer. Dat meetsysteem geeft via drie kleuren weer welke maatregelen voortaan gelden. We starten vanaf 28 januari in code rood, de meest strenge code. Toch omvat die ook versoepelingen. Zo mag de horeca haar openingsuren uitbreiden tot middernacht.

 

Code rood betekent dat er meer dan 500 coronapatiënten op Intensieve Zorg zijn opgenomen en er meer dan 150 hospitalisaties per dag zijn. De horeca mag dan openblijven tot middernacht. In de cultuursector mogen maximaal 200 mensen in een zaal, tenzij het om een echt grote ruimte gaat. Dan wordt de zaalcapaciteit naar 70 procent gebracht, mits een goeie ventilatie.  Ook moet iedereen neerzitten, een mondmasker dragen en geldt het Covid Safe Ticket vanaf 50 personen. Sporten mag met maximaal 80 personen binnen en 200 buiten. Maatregelen zoals verplicht telewerken met maximaal één terugkomdag per week en winkelen met twee personen blijven van kracht.

Het Overlegcomité besliste ook dat het Covid Safe Ticket alleen geldig blijft voor wie een boosterprik liet of laat zitten. Wie langer dan 5 maanden geleden zijn tweede vaccin kreeg, maar nog geen booster, kan niet meer rekenen op zijn CST.​