geertrui_windels.jpg

Culturele activiteiten verplicht tweetalig in Rode?

zat 28 maa 2015
Geertrui Windels, de enige Vlaamse schepen in Sint-genesius-Rode, is niet te spreken over een taalverplichting die het gemeentebestuur wil opleggen voor alle door de gemeente gesubsidieerde Nederlandstalige culturele activiteiten. Die zouden voortaan in twee talen aangekondigd moeten worden. 
 
 
 
 

Truc om aanvragen tet weigeren
Volgens Geertrui Windels is deze nieuwe verplichting gewoon een trucje om aanvragen voor Nederlandstalige culturele activiteiten te weigeren. 'In de begroting wordt jaar na jaar twee keer 7.500 euro voorzien voor Franstalige en Nederlandse culturele activiteiten waarbij de gemeente betrokken is of het initiatief neemt. Het budget voor Franstalige activiteiten wordt steevast opgebruikt en zelfs overschreden, maar aan Nederlandstalige kant wordt er met uitzondering van de kunsttentoonstelling 'Senior Artists' in de praktijk nauwelijks iets gesteund. Men vindt in de praktijk steeds wel een argument om aanvragen te weigeren', aldus Windels.
 
Brug te ver
'In overleg met de Nederlandstalige Cultuurraad heb ik dit jaar een aantal projecten ingediend zoals 'Rode Zingt' naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, 'Volkin'Ro', het Kinderuur en een extra toneelvoorstelling in de Boesdaalhoeve. Tijdens de bespreking is gebleken dat de Franstalige meerderheid dit wel wil steunen op voorwaarde dat de publiciteit voor deze evenementen tweetalig is.' En dat is een brug te ver voor Windels. 'Vorig jaar koppelde men deze voorwaarde ook al aan Volkin'Ro, maar deze beslissing werd door de gouverneur vernietigd. Uiteindelijk heeft de gemeente geen financiële steun uitgekeerd.'