damiaan_sticker.jpg

Damiaanactie geeft startschot stiftenverkoop in Halle

vrij 23 jan 2015

In Halle heeft Damiaanactie vanmiddag het startschot gegeven voor de jaarlijkse stiftenverkoop. Drie dagen lang staan vrijwilligers aan supermarkten en verkopen ze stiften aan zes euro per pakje. Met de opbrengst helpt Damiaanactie patiënten in veertien landen, die lijden aan lepra of tuberculose.

Leerlingen van het Heilig Hart & College in Halle maken zich klaar om aan de Delhaize in de Basiliekstraat in Halle stiften te verkopen ten voordele van Damiaanactie. Met 40 euro kan de hulporganisatie een leven redden van een lepra- of tuberculose-patiënt. “Lepra bestaat nog altijd, 't is een armoedeziekte. Elk jaar komen er nog 230 000 patiënten bij. Dat is een hele klus om al die nieuwe patiënten te vrijwaren van verminkingen en op tijd te behandelen”, verduidelijkt Carla Reynders van Damiaanactie.

Ook tuberculose is een echte killer met 2 miljoen doden per jaar. De patiënten moeten zo snel mogelijk behandeld worden, anders is het te laat. Maar daar is geld voor nodig. De kans is dus groot dat u dit weekend de vrijwilligers van Damiaanactie tegen het lijf loopt. Ze willen in het hele land 450.000 stiften verkopen.

In het spoor van Damiaan

Vanavond kan je trouwens op RINGtv kijken naar de derde en laatste aflevering van ‘In het Spoor van Damiaan’. Het dagboek van drie jongeren uit onze regio die samen met Damiaanactie naar India reisden.

Op de laatste dag van hun verblijf  komen Ester, Ruth en Tibo na een lange trip aan in Polambakkam, een stad in het zuiden van India. Precies 60 jaar geleden stichtten Frans Hemerijckx, een dokter uit Ninove, en zijn collega Claire Vellut hier het eerste opvangcentrum voor leprozen. En daar zijn ze hem vandaag hem nog altijd dankbaar voor. Meer hierover vanavond in de laatste aflevering van ‘In het spoor van Damiaan naar India’, na het nieuws op RINGtv.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"25137","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"406","width":"610"}}]]