Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Damien Thièry hoeft geen sanctie te vrezen als gemeenteraadsvoorzitter

Damien Thièry hoeft geen sanctie te vrezen als gemeenteraadsvoorzitter

In Linkebeek hoeft schepen en gemeenteraadsvoorzitter Damien Thiéry geen sanctie te vrezen, omdat hij tijdens een gemeenteraad in oktober niet optrad tegen een partijgenoot die het woord nam in het Frans. Bevoegd minister Homans stelt dat er een duidelijk onderscheid gemaakt moet worden tussen het ambt van een schepen en dat van voorzitter van de gemeenteraad, de rol die Thiéry toen opnam. “Hierdoor is het tuchtrechtelijk vervolgen van een voorzitter niet zo vanzelfsprekend,” stelt ze.

Eind oktober ontspoorde de gemeenteraad in Linkebeek, nadat enkele leden van de meerderheidspartij Frans spraken. Damien Thièry die schepen, maar ook voorzitter van de gemeenteraad is, trad daar niet tegen op. Vervolgens vroeg parlementslid Chris Janssens aan minister Homans om op te treden tegen Thièry.

Volgens de huidige wetgeving kan de voorzitter van de gemeenteraad echter niet vervolgd worden voor mogelijk wangedrag, klinkt het bij de minister. Homans heeft Thièry wel terechtgewezen en zegt dat ze de situatie in Linkebeek nauwgezet opvolgt. Zo zou ze tegen een beslissing die in het Frans genomen wordt, wel optreden. Dat kan wel volgens de taalwetgeving. Bij het maken van een opmerking kan dat niet.