afvaloven.jpg

Dan toch bouwvergunning mogelijk voor afvalverbrandingsoven Kampenhout?

vrij 22 mei 2015

Het dossier van de afvalverbrandingsoven in Kampenhout-Sas neemt weer een nieuwe wending. De bevoegde ambtenaar had de bouwvergunning geweigerd. Maar die beslissing is gebaseerd op een ongeldig Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Daarom vraagt de Raad van Vergunningsbetwistingen nu om de bouwaanvraag opnieuw te bekijken.

 

Het dossier van de afvalverbrandingsoven in Kampenhout sleept al zeven jaar aan. Recover Energy wil op het bedrijventerrein aan Kampenhout-Sas een afvalenergiecentrale bouwen, maar botst daarbij op felle tegenstand van buurtbewoners, de gemeente Kampenhout en de provincie Vlaams-Brabant. Tegen de bouwvergunning werden maar liefst 25.000 bezwaarschriften ingediend, terwijl er in Kampenhout zelf maar een goede 11.000 inwoners zijn. 

Op 13 december 2013 werd de bouwaanvraag van Recover Energy officieel afgewezen op basis van het toen geldende Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP). Maar op 24 oktober 2014 werd dit PRUP vernietigd door de Raad van State vanwege een procedurefout. Recover Energy trok  daarom naar de Raad van Vergunningsbetwistingen. Die oordeelt nu dat de bouwvergunning geweigerd is op basis van ongeldige rechtsgrond. De bevoegde ruimtelijke ambtenaar moet zijn huiswerk dus opnieuw maken. Hij krijgt daarvoor drie maanden de tijd.