DARK-actie loont: burgers melden veel vaker verdachte situaties in zone KASTZE

don 25 feb 2021

Bij de politiezone KASTZE, die actief is in de gemeentes Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst, loopt de jaarlijkse DARK-campagne vanavond af. Deze winter lag de focus tijdens de DARK-campagne niet alleen op woninginbraken. De politie had ook aandacht voor de handhaving van de coronamaatregelen en fietsdiefstallen.

 

Uit analyses blijkt dat zo’n 60 procent van de woninginbraken plaatsvinden tussen 1 november en 1 maart. Om het aantal inbraken terug te dringen, organiseert de politiezone KASTZE tijdens de wintermaanden al sinds 2013 de DARK-campagne. Daarbij wil ze ook de inwoners van Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst betrekken. “Onze burgers zijn potentieel allemaal getuigen van verdachte situaties”, zegt korpschef Filip Van Steenbergen. “We merkten bij onze buurtbevraging na het vaststellen van woninginbraken dat mensen vaak iets gezien hadden, maar niets hadden gemeld bij de 101. Dat vonden we wel jammer. Daar hebben we jaar na jaar op proberen inzetten met als gunstig resultaat dat de meldingsgraad van verdachte situaties meer dan verdrievoudigd is over de laatste jaren.”

Het aantal woninginbraken daalt dan weer jaar na jaar. De voorbije winter waren er samengeteld 40 pogingen tot inbraak of effectieve inbraak. Drie keer konden de agenten ook effectief daders arresteren. Zij konden gelinkt worden aan andere feiten. Vanavond sluit de politiezone deze DARK-campagne af. Voor de eerste keer zal dat ook gebeuren via sociale media. Op Facebook kunnen burgers hun vragen stellen.