In de bres voor het Vlaams-Brabants trekpaard

maa 21 dec 2015

De provincie Vlaams-Brabant wil het Brabants trekpaard in de toekomst nog meer in the picture zetten. De zogenaamde veulenpremie, een subsidie voor trekpaardenfokkers om het ras in stand te houden, heeft de voorbije jaren zijn vruchten afgeworpen. Daarom wil de provincie nog een stap verder gaan. 

Meer dan een eeuw geleden was het Brabants trekpaard, de trots van onze provincie, een succesvol exportproduct. Om het aantal Brabantse trekpaarden te laten stijgen, voerde de provincie Vlaams-Brabant in 2011 een veulenpremie in van 200 euro voor elk nieuw geboren veulen. “We zien dat die veulenpremie echt wel effect heeft want in de rest van Vlaanderen daalt het aantal geboortes met ongeveer tien procent. In onze provincie blijft het aantal geboortes stabiel”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Landbouw en Toerisme.

Het Brabants trekpaard zal in de toekomst ook nog meer toeristisch gepromoot worden. Het provinciebestuur wil het raspaard bovendien laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Niet alleen maar ook op Europees niveau.