sneeuw_arno_ravyts.jpg

De eerste sneeuw in Halle-Vilvoorde

vrij 15 jan 2016

Vannacht zijn de eerste sneeuwvlokken gevallen in onze regio. Maar door de regen zal dit eerste sneeuwtapijtje vrij snel verdwijnen.

In de Ardennen viel woensdag al de eerste sneeuw. Maar vannacht kleurden ook het westen en het centrum van het land wit. "Pas dus je snelheid aan en hou voldoende afstand. Vooral de linkerrijstrook op de snelwegen en de Ring rond Brussel kunnen nog behoorlijk glad zijn", waarschuwt het Verkeerscentrum. De ochtendspits verloopt dan ook bijzonder moeizaam vooral in het oosten van de provincie Vlaams-Brabant. In totaal staat er in België zo'n 500 km.

 

De strooidiensten zijn vannacht massaal uitgerukt maar het zout kon niet verhinderen dat er hier en daar toch ongevallen gebeurden. Onder meer op de A8 Brussel-Doornik kwam ter hoogte van Halle een vrachtwagen in schaar te staan waardoor de snelweg een tijdlang versperd was in de richting van Brussel. De rijweg is intussen wel vrijgemaakt.  

Bij het spoor zijn er voorlopig geen grote storingen. Bij De Lijn rijden in Hoeilaart een aantal bussen om door het slechte weer.

Ook het weekend wordt behoorlijk winters

Ook dit weekend wordt behoorlijk winters, zegt weerman Erwin Vranckx uit Pepingen. “We staan aan het begin van een wisselvallige vrijdag met veel neerslag en wind. Omdat de temperaturen rond +4 graden circuleren worden de buien winters van karakter. Dat zijn buien van regen, hagel, natte sneeuw en eventueel wat smeltende sneeuw. In de Ardennen is het voldoende afgekoeld om overal sneeuw te produceren. Bovendien waait er een harde noordwestenwind met rukwinden tot 90 km. Na de middag zwakt de wind wel in kracht af”, aldus Vranckx.

Het kan dit weekend dus gevaarlijk glad worden. “In de nacht van vrijdag naar zaterdag kan het plaatselijk glad worden door een ijsplek en/of een winterse bui. Zaterdag ontstaan nog wel enkele buien maar ze zijn niet meer zo talrijk. De wind is er grotendeels uit en de middagtemperaturen stijgen tot +5 graden. De nachten worden gevoelig kouder en leveren altijd vorst op. Ook in Vlaanderen zakt het kwik in de nacht van zaterdag naar zondag beneden het vriespunt. Als er dan nog een buitje ontstaat kan het ook in Vlaanderen even wit komen te liggen. Zondag wisselen wolken en zon mekaar af bij maxima van +5 graden aan zee, +2 graden in het centrum tot -1 graad in de Ardennen. Het blijft droog. Maandag wordt een zonnige maar koude dag. Tijdens de nacht vriest het tot -4 graden en overdag stijgen de maxima tot +1 graad. Een ijsdag zit er net niet in. Vanaf dinsdag probeert zachte lucht al een einde te maken aan dat koude intermezzo. Afwachten of dat lukt”, besluit Vranckx op zijn Facebookpagina. (ingezonden foto van Arno Ravyts)