dit_was_2015_3.jpg

De redactie blikt terug op 2015, deel 3

woe 30 dec 2015

Nog heel even en 2015 maakt plaats voor een nieuw jaar. Hoog tijd dus om even terug te blikken. We doen dan niet met een klassiek jaaroverzicht, maar kiezen voor een persoonlijke toets. Onze redactieleden pikken elk de RINGtv-reportage van 2015 uit die hen het meest is bijgebleven en vertellen u waarom. Vandaag: de keuze van Dirk De Mesmaeker en Jan De Bruyn. 

Niet alleen kommer en kwel

"2015 was ook in onze kleine regio het jaar van veel grote miserie. Daarin verschilt Halle-Vilvoorde niet veel van de rest van de wereld", vertelt Dirk De Mesmaeker, journalist en schermgezicht van RINGtv. "Spontaan denk ik aan het 12-jarig meisje dat in Vilvoorde het leven liet na vluchtmisdrijf van een dolgedraaide bestuurder. Er waren de kindjes in mijn gemeente Lennik die in een door hun moeder in brand gestoken schuur om het leven kwamen…Slechts twee voorbeelden van de vele nieuwsitems waar we op de redactie niet meteen vrolijk van werden.

Gelukkig was er af en toe ook goed nieuws, nieuws om bij te glimlachen. Dank zij mijn huisarts Luc Van den Winckel uit Itterbeek leerde ik in september Karel Tilley kennen. Karel zit in een rusthuis in Dilbeek, hij is 92 jaar en op 18 september ging zijn grote droom in vervulling: een parachutesprong, samen met zijn zoon Koen.

Onvoorstelbaar dat je op die hoge leeftijd nog zo’n fantastische uitdaging kan en durft aan te gaan. En het is duidelijk nooit te laat om goede banden tussen vader en zoon te smeden. Al denk ik dat ik in mijn geval de spreekwoordelijke lat een beetje minder hoog zou leggen…"

Memorabele Bekerfinale volleybal

Ook collega Jan De Bruyn kiest voor een heuglijke gebeurtenis als nieuwsfeit van het jaar: de bekerwinst van volleybalclub Asse-Lennik. "Ik was er zelf bij in een uitverkocht Sportpaleis toen Asse-Lennik op 21 februari (de verjaardag van mijn vriendin) z'n eerste prijs in 22 jaar pakte. De supporters van Asse-Lennik waren in de minderheid in het Antwerpse Sportpaleis (hoe kan het ook anders), maar ze hebben de fans van Antwerpen van begin tot eind vocaal gedomineerd. Met hun steun overklasten de spelers van Asse-Lennik die van Antwerpen. Eindstand: 3-0. Laatste set: 25-9 (!)

Kris Vander Gracht trok die dag met enkele supportersbussen vanuit Sint-Pieters-Leeuw naar Antwerpen, en kwam terug met een fantastisch sfeerverslag. Jens De Smet haalde na de gewonnen finale onder meer een emotionele Seppe Baetens voor z'n camera, die z'n overleden vader opvolgde als prijzenpakker bij Asse-Lennik.

Het nieuwe bestuur van Asse-Lennik heeft de voorbije jaren, ondanks financiële tegenslagen, toch weer iets op poten gezet. Het heeft de goede mix teruggevonden tussen buitenlandse spelers en spelers uit de eigen streek. Samen met een goede coach uit eigen streek leidt dat tot succes, en lokt dat ook weer meer supporters.

De sportuitzending met de bekerfinale was trouwens mijn laatste als sportanker. Een mooie afsluiter, voor mijn lucratieve transfer naar het nieuws ;-)