Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

De Vlaamse Waterweg: “Bomenkap langs kanaal in Halle uit veiligheidsoverwegingen”

De Vlaamse Waterweg: “Bomenkap langs kanaal in Halle uit veiligheidsoverwegingen”

“De plannen om 148 Canadese populieren aan de Felix Roggemanskaai in Halle te kappen, is in het belang van de veiligheid van de jaagpadgebruikers”, reageert De Vlaamse Waterweg op de onrust die ontstaan is in de Zennestad over de bomenkap. Het agentschap voorziet een volwaardige heraanplanting.

De Canadese populieren staan op de eigendom van De Vlaamse Waterweg. Het jaagpad langs het Kanaal Charleroi-Brussel wordt veel gebruikt voor woonwerkverplaatsingen, schoolsport en recreatief gebruik. “Ondanks verschillende grote snoeibeurten de afgelopen jaren hebben we meermaals ernstige takbreuken vastgesteld, gelukkig zonder schade”, laat Carolien Peelaerts, communicatieverantwoordelijke van De Vlaamse Waterweg weten. “Het risico zal alleen maar toenemen en wij moeten denken aan de veiligheid van de jaagpadgebruikers."

De Vlaamse Waterweg heeft een deskundige aangesteld om iedere boom individueel te onderzoeken. “We beseffen dat de bomenkap gevoelig ligt”, aldus Peelaerts. “Naast het milieuaspect is de bomenrij een bepalend beeld voor wie langs het Kanaal vanuit Buizingen naar het centrum van Halle rijdt. We overleggen met de stad op zoek naar alternatieven die lokaal gedragen worden.” De Vlaamse Waterweg gaat voor iedere gekapte boom een nieuwe boom planten.