kat_akita.jpeg

Dierenopvangcentrum Zemst: "meer binnengebrachte dieren, maar ook meer adopties"

vrij 20 jan 2023

Er zijn het voorbije jaren bijna 100 dieren meer geadopteerd uit Dierenopvangcentrum Zemst dan het jaar daarvoor. “Door de nationale coördinatie vinden steeds meer dierenliefhebbers de weg naar ons centrum,” zegt centrumverantwoordelijke Ferry Heikoop. Gelukkig maar, want in de nasleep van de coronacrisis kwamen er meer dieren in het asiel terecht.

 

“In 2022 werden er 611 dieren bij ons binnengebracht,” steekt Heikoop van wal. “Het gaan dan om gevonden dieren, afstandsdieren en zwerfkatten die we konden vangen.” 372 van die dieren vonden intussen hun gouden mandje en dat zijn er een honderdtal meer dan het jaar daarvoor.

Wie een dier wil adopteren, krijgt niet zomaar een dier mee naar huis. “Eerst maak je online een afspraak, daarna vul je een vragenlijst in en peilen wij naar de thuissituatie,” aldus Heikoop. Daar wordt het profiel van het adoptiedier naastgelegd. “Het moet matchen.” Daarom moet je voor de adoptie van een hond meermaals langsgaan in het Dierenopvangcentrum Zemst.

Door het hoge aantal binnengebrachte dieren en de gestegen vraag naar adopties is het drukker dan ooit in Zemst. “We hebben twee mensen in loondienst, maar kunnen gelukkig rekenen op de grote inzet van zo’n 50 vrijwilligers.” Ook financieel blijft het voor Dierenopvangentrum Zemst moeilijk. “Rondkomen doen we alleen maar dankzij onze donateurs met een hart voor dieren.”