jeugdgemeente2.jpg

Dilbeek bekroond tot Jeugdgemeente van Vlaanderen

woe 16 dec 2015

Dilbeek mag zich een jaar lang de Jeugdgemeente van Vlaanderen noemen. Met de prijs wil minister van Jeugd Sven Gatz het lokale jeugdbeleid in de kijker plaatsen.

Naast Dilbeek behaalden ook Leuven, Landen en Wuustwezel een finaleplaats. Al deze finalisten hadden gisterenavond afspraak in jeugdtheater De Bronks in Brussel waar bevoegd minister Gatz de jeugdgemeente van Vlaanderen bekend zou maken.

Dilbeek werd uiteindelijk de laureaat omdat de gemeente een duidelijke visie heeft op het vlak van jeugdbeleid. Het gemeentebestuur wil samen met de jeugdraad en de jeugddienst tegemoetkomen aan de noden van de kinderen en jongeren op zijn grondgebied. Er is ook vaak overleg met de verenigingen of met de jongeren individueel. De jeugd heeft ook een eigen tijdschrift Dretz en mag ook eigen cultuurevenementen organiseren in de Westrand in Dilbeek. Voorts hadden de jongeren ook inspraak in de aanleg van het skatepark. “Communicatie, dialoog en gedragenheid zijn sterke werk-woorden in Dilbeek”, aldus de jury.

Vanaf volgend jaar breekt er een nieuw tijdperk aan voor het jeugdbeleid in Vlaanderen. De steden en gemeenten hoeven hierover niet langer verantwoording af te leggen bij de Vlaamse overheid. Maar minister Gatz heeft er het volste vertrouwen in. 60 goede praktijken werden alvast gebundeld in de brochure ‘Kijk eens… zo doen wij dat’.

Naast de felbegeerde titel van ‘Jeugdgemeente van Vlaanderen’ krijgt de jeugdraad van Dilbeek ook cheque van 20.000 euro.